036-5219160
0 items

Ooit je GVB gehaald, maar daarna nauwelijks nog een pas op de golfbaan gezet? Lukt het je maar niet om de stap naar een handicap te maken? Of wil je jezelf verbeteren, maar weet je niet hoe je dat het beste kunt aanpakken? Voor golfers die met dit soort vragen ‘worstelen’, is er nu het enige echte antwoord: het 9-stappenplan. Om de golfsport een sterke impuls te geven, heeft de NGF – samen met de PGA Holland – een speciaal 9-stappenplan ontwikkeld

Waarom een 9-stappenplan?

Uit onderzoek blijken veel golfers behoefte te hebben aan vormen van begeleiding bij hun golfspel. De kernvraag was: hoe nu verder? Bovendien wordt de golfsport geconfronteerd met een relatief grote groep inactieve golfers.
Na het behalen van het GVB stoppen veel ‘nieuwe golfers’ met lessen en, belangrijker nog, met spelen. Het gevolg is dat velen op hetzelfde niveau blijven steken, geen handicap behalen en vaak ook niet meer dan één of twee keer per jaar op de baan verschijnen.
Golfclubs en golfbanen willen graag ondersteuning om die inactieve golfers aan te moedigen wel actief te worden en nieuwe golfers aan de club of de baan te binden.

Wat is het 9-stappenplan?

Dit is een golfvaardigheidstraject, opgedeeld in… 9 stappen of handicapcategorieën. Het ontwikkelen van vaardigheid, het vergroten van succesbeleving en het speelplezier staan voorop. Dit begint al bij het eerste bezoek op de golfbaan. Van harte welkom!

Vervolgens gaan mensen via baanpermissie en handicap 54 naar een lagere handicap, die uiteraard per persoon verschilt. Per stap is bepaald wat minimale vaardigheden van een golfer moeten zijn om de volgende stap in dit traject te kunnen zetten, zodat duidelijk is wat spelers te doen staat om beter te kunnen worden.

Aansluitend is een richtlijn bepaald voor het aantal lessen dat een gemiddelde golfer nodig heeft om de stap te maken en wat de lesinhoud – per stap – moet zijn. Banen en golfclubs kunnen beginners direct een golfbaanpermissie aanbieden in de vorm van de NGF-pas. Zo worden spelers direct onderdeel van de ‘handicapfamilie’ en krijgen sneller binding met de golfbaan en andere spelers.

Doelstellingen 9-stappenplan:

  • Succesbeleving en speelplezier stimuleren
  • Meer actieve golfers op de golfbanen
  • Binding met de golfsport vergroten
  • Kwaliteit van de golfsport waarborgen

Centraal in het 9-stappenplan staan:

  • Golfers
  • Golfclubs
  • Golfbaanexploitanten
  • Golfprofessionals

Het 9-stappenplan stimuleert de samenwerking tussen deze doelgroepen om zo de kwaliteit van de golfsport te waarborgen en de aantrekkelijkheid van de sport te vergroten.

Procedure behalen (club)handicap 54

Zodra de Pro van oordeel is dat je voldoende vaardig bent, krijg je baanpermissie voor de kleine baan. Dit wordt doorgegeven aan de examencoördinator. Nu heb je toestemming om contact op te nemen met de examencoördinator voor een afspraak voor het regelexamen.

Mocht je hiervoor onverhoopt niet slagen, dan kun je een nieuwe afspraak voor een herkansing maken. Mocht dit opnieuw tot onvoldoende resultaat leiden, dan kan de regelcommissie voorstellen om een volgende herkansing mondeling af te nemen. De regelexamens worden op verschillende data in het clubhuis gehouden.

Gratis examen voor leden Almeerderhout

Voor leden van Almeerderhout zijn er geen kosten aan het examen verbonden; niet-leden betalen contant € 15 (inclusief eventuele herkansingen). Vergeet niet een pen en het ingevulde formulier NGF-registratie mee te nemen. Je kunt je voor het examen opgeven via de Pro. In bijzondere omstandigheden (denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsclubje) kunnen we een examen op maat regelen.

Nadat je het examen gehaald hebt vul je het formulier voor NGF-registratie in. Heb jij voldoende vaardigheid in de grote baan getoond, dan geeft de Pro dit in het systeem aan en meldt die bij de NGF die de ‘gelukkige golfer’ op haar beurt een baanpermissiepas als bewijs stuurt.

De grote baan

Nu heb je toestemming om op de grote baan te spelen. Je speelt dan vanaf de oranje tees. Je hebt 6 maanden de tijd om handicap 54 te behalen door een Qualifying kaart te spelen uitgaande van handicap 54. Bij het behalen van 18 punten (of meer) bij een ronde van 9 holes, of 36 punten (of meer) bij 18 holes, verdien je clubhandicap 54!

Stap 1: Golfbaanpermissie

In deze stap leer je de basisbeginselen: techniek en etiquette. Zo ben je in staat om op een plezierige en veilige manier baanervaring op te doen. Je leert ook hoe je zelf kunt oefenen en je fysiek kunt voorbereiden.

Na 6 lessen weet je wat de basis is van GOH (Grip, Oplijnen, Houding) voor de onderdelen putten, chippen, pitchen, bunkerslag en swing. Je kunt dit zelf herhalen. Je weet hoe jij je veilig en correct moet gedragen op en rond de golfbaan. Bovendien kun je zelfstandig de baan spelen met een gemiddelde score van dubbel Par. Om deze stap zo goed mogelijk te volbrengen, is een minimum van 30 trainingsuren nodig. Ook ben je op de hoogte van het 9-stappenplan en kun je gebruik maken van De Golf Academie (www.degolfacademie.nl).

Stap 2: Handicap 54

Na deze stap kun je de baan spelen volgens de etiquette en golfregels. Technisch en tactisch weet je hoe je de holes kunt spelen om het niveau van handicap 54 te halen. Dankzij testjes en oefeningen leer je spelenderwijs ook ‘waar je staat’ in je ontwikkeling.

De speler kan de baan zelf spelen met een gemiddelde score, per hole, van Par plus 3. De speler weet na 10 lessen wat een goede basis (GOH: Grip, Oplijnen, Houding) is voor putten, chippen, pitchen, bunkerslag en swing. De speler is in staat deze zelf te herhalen. De speler weet hoe hij zich veilig en correct moet gedragen op en rond de golfbaan. Om deze stap zo goed mogelijk te volbrengen, is een minimum van 45 trainingsuren nodig. De speler is op de hoogte van het 9-stappenplan en kan gebruik maken van De Golf Academie (www.degolfacademie.nl).

Stap 3: Handicap 36

Tijdens deze stap, krijg je meer lengte in je slagen door het inzetten van hybrides of fairway houten. Zo ontstaat een duidelijker beeld van je eigen spel en mogelijkheden, waardoor je de holes slimmer gaat spelen.

Je kunt zelfstandig de baan spelen met een gemiddelde score per hole van PAR plus 2. Aan het einde van 10 lessen weet je wat een goede basis (GOH: Grip, Oplijnen, Houding) is voor putten, chippen, pitchen, bunkerslag en swing. De speler kan dit zelf herhalen en weet intussen hoe hij of zij zich veilig en correct moet gedragen op en rond de golfbaan. Hiervoor is een minimum van 120 trainingsuren nodig. De speler is op de hoogte van het 9-stappenplan en kan gebruik maken van De Golf Academie (www.degolfacademie.nl).

Benieuwd naar de tarieven? Klik hier

#