036-5219160
0 items

Onweer-protocol

Bliksem en golf gaan niet samen. Een gokje wagen en nog een paar slagen slaan of nog een extra hole lopen kan dodelijk zijn. 

Enkele feiten die u misschien niet weet over bliksem: 

 • Lucht in een blikseminslag kan worden verwarmd tot 27.000 graden Celsius. Door de snelle opwarming van de lucht wordt een schokgolf geproduceerd die resulteert in onweer;
 • Bliksem slaat vaak in bij zware regenval tot soms wel 15 km afstand. Blikseminslagen doen zich regelmatig voor in de zomermaanden op tijdstippen dat mensen buiten lopen (vaak tussen 14.00-18.00 uur);
 • Een inslag op de grond kan tussen de 100 miljoen en één miljard volt elektriciteit produceren;
 • De lengte van een blikseminslag van wolk tot grond kan variëren van 3 km tot 15 km.

Wat doet u om uzelf voor te bereiden op een rondje golf in deze onweersgevoelige zomermaanden? 

Hieronder wat tips:  

Controleer regelmatig de weersvoorspellingen. Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen op elk moment een mobiele telefoon bij de hand. Standaard zou daar een betrouwbare weer-app op moeten staan die de mogelijkheid heeft om waarschuwingen in te stellen voor omstandigheden als bliksem en zware onweersbuien. De meeste betrouwbare weer-apps meten in een straal van 15 km rond uw huidige locatie. Op deze manier zijn een naderende storm of, nog belangrijker, een blikseminslag goed zichtbaar. Vergeet niet dat de regen u niet zal doden, maar dat bliksem levensgevaarlijk kan zijn.  

Wat (niet) te doen bij naderend onweer wanneer u geen schuilhut in de buurt heeft.  

 • Ga niet onder hoge bomen staan of in een handicart zitten. Ga niet onder een eenzame boom staan, zelfs niet onder een kleine.
 • Ga snel weg van uw handicart en trolley en blijf uit de buurt van uw golfclubs.
 • Blijf uit de buurt van water.
 • Als u “old-school” bent en metalen spikes hebt, doe dan uw schoenen uit.
 • Wanneer u in de open lucht bent gestrand, ga dan naar de laagste plek die u kunt vinden.
 • Wanneer er geen gebouw in de buurt is, kunnen afgesloten motorvoertuigen beschutting bieden zolang u het metalen frame niet aanraakt tijdens het onweer (handicarts zijn géén veilige voertuigen).
 • Blijf uit de buurt van de hoogste objecten (bomen, lichtmasten, vlaggenmasten), metalen voorwerpen (hekken of golfclubs), plassen water en open velden.
 • Wanneer u een tintelend gevoel heeft, en het haar op uw armen rechtop gaat staan, hurk dan met de voeten tegen elkaar en houd de armen voor uw knieën. Houd minstens vijftien meter afstand van andere mensen.

 Is een handicart veilig als schuilhut? 

Nee, een handicart is ABSOLUUT NIET VEILIG. Hoewel motorvoertuigen als veilig worden beschouwd tijdens onweer, betekent dit niet dat uw handicart dat ook is. In tegenstelling tot uw auto, zijn handicarts niet volledig omsloten met metaal. In feite zijn de meeste handicarts gemaakt van glasvezel, en is daardoor onderdeel van de kortste weg van de hemel naar de grond.  
“Maar handicarts staan toch op rubberen banden”…? Dit is niet relevant. De banden hebben hier niets mee te maken. Het is de volledig metalen behuizing van een voertuig met harde bovenkant en gesloten ramen die de inzittenden beschermt, vooropgesteld dat de inzittenden geen metaal aanraken. De bliksem wordt van het voertuig verdreven en springt naar de grond. Handicarts, cabrio’s, motorfietsen en fietsen zijn niet veilig op het moment dat bliksem in de buurt is. 
 
Bliksemschichten kiezen altijd het pad met de minste weerstand voordat ze de grond bereiken. Omdat het menselijk lichaam grotendeels uit water bestaat, is dit een extreem sterke geleider en daardoor helaas een doelwit.

Hoe gaat Almeerderhout om met (dreigend) onweer? 

De regel op Almeerderhout is dat alleen bij clubwedstrijden gewaarschuwd zal worden voor naderend onweer. Waarschuwing vindt plaats door middel van geluidssignalen van een luchthoorn. 

 • Eén lang aangehouden toon: Het spel moet ogenblikkelijk onderbroken worden
 • Drie korte tonen (herhaald met een tussenpauze van 3 seconden): Het spel moet worden onderbroken. De hole kan wel worden uitgespeeld
 • Twee korte tonen (herhaald met een tussenpauze van 3 seconden): Het spel kan worden hervat

Speelt u buiten een wedstrijd om, neem dan geen risico en zoek op tijd een schuilhut op. Laat uw trolley minstens 50 meter van de schuilhut staan. Ook een handicart parkeert u op minimaal 50 meter afstand van de schuilhut. Paraplu’s laat u bij uw tas.