036-5219160
0 items

Committed to jeugd: de toekomst van het Nederlandse golf

Tijdens een aantal bijeenkomsten heeft de NGF de Jeugd besturen van golfclubs in NL op de hoogte gesteld van haar Committed to jeugd plan.

Op de bijeenkomst in Amsterdam waren namens onze jeugdcommissie 5 vertegenwoordigers aanwezig wat de interesse en betrokkenheid vanuit onze club goed weergeeft.

Uit onderzoek blijkt dat de jeugd in NL angstvallig wegblijft van onze mooie sport. Daarom presenteert de NGF in samenwerking met GolfTON en PGA Holland het Committed to jeugd-plan. De cijfers liegen er niet om: er is sinds 2013 in Nederland sprake van een daling van 38 procent van het aantal golfers onder de achttien jaar, terwijl we in de afgelopen jaren juist wel een stijging zien van het totaal aantal golfers. Jeugdgolfers vertegenwoordigen momenteel slechts drie procent van het geregistreerde spelersbestand. Cijfers waarvan je het schaamrood op de kaken krijgt en al helemaal als je kijkt naar de rest van Europa. Zo bestaat in Frankrijk tien procent van de spelers uit jeugd onder de achttien, in België is dat elf procent en in Spanje twaalf. Het Europese gemiddelde van jeugdgolfers ligt op acht procent en met onze drie procent bungelen wij onderaan de lijst: van de 49 landen uit het onderzoek staat Nederland op de 47ste plek. Overigens zijn deze cijfers niet representatief voor jeugdgolf op Almeerderhout omdat deze positief afwijken ten opzichte van het landeliijke percentage.

Kinderen die hebben gereageerd op wervingscampagnes en op de plaatselijke golfclub een slechte ervaring met de sport hebben gehad, komen niet meer terug. Uiteindelijk gaat het erom om golf weer aantrekkelijk te maken voor de jeugd. De toegang tot de banen, de clubhuizen en de toernooien, maar ook de kosten, de spelregels en de trainingen: het mag allemaal wel wat meer op maat voor de jongere speler. In vergelijking met andere Europese landen lopen we achter wat betreft het breken van barrières voor de jeugd om te gaan golfen: geen handicapvereisten voor toernooien, zonder baanpermissie spelen, geen wachtlijsten voor jeugdspelers, minder rigide spelregels en gratis spelen onder de twaalf jaar.

Het Committed to jeugd-plan heeft als belangrijkste doel de participatie van de jeugd in het Nederlandse golf te verbeteren. Om dat te bereiken hopen de NGF, GolfTON en PGA Holland dat zoveel mogelijk clubs een C2J-club willen worden. Daarvoor geldt een aantal belangrijke vereisten: zo is er één bestuurslid volledig toegewijd aan jeugdgolf, zullen barrières op de club verwijderd worden zodat kinderen op de baan kunnen spelen, zijn meer jeugdambassadeurs binnen de club aangesteld en is er het hele jaar door een trainingsprogramma waarbij één tot drie keer in de week getraind wordt onder begeleiding van enthousiaste golfprofessionals of getrainde vrijwilligers.

Half februari 2024 zal het definitieve plan gepresenteerd worden, dat clubs vervolgens kunnen downloaden. In dat plan wordt Nederland opgedeeld in twaalf jeugdregio’s, waarbij de clubs binnen die regio de samenwerking met elkaar aan zullen gaan.

De NGF levert onder andere opleidingen voor jeugdcoaches, professionals en vrijwilligers, maar ook materiaal, een nieuwe NGF-toernooistructuur, hulp bij het opzetten van een trainingsprogramma en een Talent Academy binnen elke regio. Alles om de nieuwe structuur binnen de C2J-clubs goed neer te zetten en de samenwerking in de jeugdregio’s te optimaliseren.In 2025 zal een grote marketingcampagnes gericht op de jeugd starten.

De Jeugdcommissie van Almeerderhout kijkt met interesse naar de plannen van de NGF maar realiseert zich dat het initiatief feitelijk veel te laat gelanceerd wordt en dat het beschikbare budget geen aanleiding geeft om te veronderstellen dat “van buiten naar binnen effect” effectief te realiseren valt. Maw hoe gaan we de golfsport weer leuk voor de NL jeugd maken ?!