036-5219160

Golfen met een fysieke beperking

Heeft u een fysieke beperking en twijfelt u of de golfsport iets voor u is? Lees dan vooral verder, want de golfsport is juist een van de weinige sporten waaraan mensen met een (zware) fysieke beperking kunnen deelnemen. En hoewel dat niet per se het doel hoeft te zijn, ervaren veel van hen door het golfen een aanzienlijke verbetering van hun fysieke en mentale gezondheidstoestand.

Golf is een sport voor iedereen. Ongeacht leeftijd, geslacht, of fysieke beperking. Het is een geweldige manier om buiten te zijn, te sporten, vrienden te maken, terwijl het tegelijkertijd de mogelijkheid biedt voor persoonlijke uitdaging en groei. Er is geen reden waarom niet iedereen van de sport zou genieten, ook niet voor mensen met een beperking.

Voor wie

Iedereen kan golf op zijn eigen niveau spelen. Per persoon kan gekeken worden met welke aanpassingen de sport beoefend kan worden. Een paar voorbeelden:

Mensen met een lage dwarslaesie
Mensen met een lage dwarslaesie, of andere lichamelijke beperking waardoor ze niet zelfstandig kunt staan, kunnen gebruik maken van de Paragolfer. Dit is een mobiele buggy die de golfer tot sta-hoogte kan brengen, waardoor een golfslag gemaakt kan worden. PGA Holland heeft dankzij de Stichting Bevordering Minder Validen Golf (BMVG) de beschikking over een paragolfer. Er zijn inmiddels ook golfclubs met een eigen paragolfer.

Mensen met niet aangeboren hersenletsel  (NAH)
Mensen met NAH, schade aan de hersenen ontstaan in de loop van het leven, hebben absoluut de mogelijkheid om te blijven golfen of juist te beginnen met golf. Sterker nog, ze hebben er enorm veel profijt van. Bewegen heeft een positief effect op de conditie van het brein. Het zorgt voor een betere doorbloeding in de hersenen en bevordert de aanmaak van nieuwe hersencellen.

Revalidatiepatiënten
De laatste jaren hebben de Nederlandse Golf Federatie (NGF)  en de PGA Holland (opleiding voor golfprofessionals) een samenwerking opgezet met meer dan 20 revalidatiecentra. Op deze centra werken bewegingsagogen die speciaal zijn opgeleid en over materiaal beschikken om golf in revalidatietherapie aan te kunnen bieden.

Mensen met een verstandelijke beperking
De NGF werkt, als het gaat om mensen met een verstandelijke beperking die willen golfen, nauw samen met Special Olympics Nederland. In 2016 heeft een golfteam voor het eerst meegedaan aan de Nationale Special Olympics. Met name golfprofessional Cora van Rongen is actief op het gebied van lesgeven aan mensen met een verstandelijke beperking.

Parkinsonpatienten
In Nederland zijn ruim 50.000 mensen waarbij de diagnose Parkinson is gesteld. Regelmatig en op de juiste manier bewegen kan Parkinson maximaal vertragen. Golf is één van die sporten die populair is bij mensen met Parkinson. Het stimuleert het concentratievermogen en de fijne motoriek. Het buiten zijn in de vaak prachtige natuur en de sociale contacten op de baan dragen nog verder bij aan het fysieke en mentale welzijn van Parkinson patiënten.