De Vlaamse Gaai

De Vlaamse gaai bestaat eigenlijk niet meer. Het is niet wat u denkt, de vogelsoort is gelukkig niet uitgestorven. Alleen heeft de ‘vogelpolitie’ besloten dat de naam in het vervolg ‘gaai’ moet zijn. Ik houd mij hier toch liever aan de oude spelling.

Een ijverige vogel, de Vlaamse gaai. Altijd op zoek naar noten, bessen, vruchten en ander voedsel. Althans zo lijkt het. Vooral in de herfst is de vogel vaak driftig op zoek naar eikels en andere noten die hij dan op allerlei plekken verstopt. Zo heeft hij ook in de winter iets te eten. Overigens staan in de lente en zomer vooral insecten, eieren en jonge vogels van andere soorten op zijn menu. Wat je zegt een echte alleseter.

Vlaamse gaaien zijn vaak erg luidruchtig. Zijn hese schreeuw is – zeker in de broedtijd – goed te horen. Vaak is dit een alarm. Andere vogels profiteren hier van.

De Vlaamse gaai was vroeger echt een schuwe bosvogel. De laatste decennia heeft de vogel zich ook gevestigd in tuinen en parkachtige landschappen. Op onze baan kun je bijna niet om hem heen. Elke golfronde zie of hoor ik er wel één.

Als laatste, de Vlaamse gaai is ook gewoon erg mooi. Kijk maar eens goed naar de foto. Zijn kleuren spatten bijna van hem af. Een tropische verrassing in de winterkou.

Wilt u meer lezen over vogels op onze baan? Heb dan geduld. Ik stop tijdelijk met deze rubriek. In het voorjaar – en die laat niet lang meer op zich wachten! – kom ik weer terug met een aantal stukjes over onze zomervogels. Tot dan!

Ton Koot