De nijlgans

Niet de meest geliefde vogel onder vogelliefhebbers, maar wel een erg kleurrijke en luidruchtige. In de vlucht valt de witte voorvleugel op. Op onze baan zitten zij vaak in de buurt van hole 2 van Gooimeer. Als ik mij niet vergis pikken zij ook jaarlijks het ooievaarsnest in. Dat is ook wel een beetje de reputatie van de nijlgans, een agressieve vogel. In wezen doet de vogel niet anders dan zijn territorium en jongen beschermen. Ik heb in Zuid Afrika een keertje gezien hoe een nijlgans één van zijn kuikens verdedigde tegen een vechtarend. De vechtarend, een enorme arend die onder andere kleine apen verschalkt, werd door het furieuze en zeer luidruchtige nijlganzenpaar afgepoeierd.

Dat de vogel niet zo geliefd is, komt ook omdat de vogel een uitheemse soort is. Hij hoort hier eigenlijk niet. De gans is in de vorige eeuw in Engeland ingevoerd en daar uit gevangenschap ontsnapt. De vrees bestond dat de soort bepaalde ganzen- en eenden soorten in het bestaan zou bedreigen. Dit is nog steeds een zorg voor natuurorganisaties. Daarom wordt het ook goed in de gaten gehouden.

De nijlgans komt, zoals de naam suggereert, vooral voor in Afrika. Van Zuid-Egypte tot aan Zuid Afrika, met een uitloper naar het westen onder de Sahara.

Eigenlijk is de nijlgans geen gans, maar een eend. Dat zou je niet zeggen als je ziet hoe groot hij is. Een vogel die je moeilijk kunt missen.