Deze week de Spreeuw in de schijnwerpers

Een zwaar ondergewaardeerd vogeltje, de spreeuw. Waarschijnlijk is dit zo omdat hij zo veel voorkomt. Vooral in de winter, want dan zijn er grote groepen vogels uit het Noorden van Europa bij ons te gast. Overigens gaat het volgens Vogelbescherming Nederland niet goed met de spreeuw. Zij nemen behoorlijk in aantal af.

Spreeuwen zijn goed in het imiteren van het geluid van bepaalde andere vogelsoorten. Maar ook in het imiteren van omgevingsgeluiden. Zo heb ik een aantal jaren geleden op een golfbaan meegemaakt dat ik dacht dat mijn telefoon overging. Tot mijn verbazing zag ik een spreeuw in een struik verderop het geluid van een mobiele telefoon imiteren. Blijkbaar waren er meer golfers langsgelopen die hetzelfde telefoongeluid hadden geïnstalleerd en had de spreeuw dit geleerd na te doen.

In de winter verzamelen spreeuwen zich vaak ’s avonds in grote groepen om te overnachten. Voordat zij op hun overnachtingsplek neerstrijken, vliegen zij vaak in grote groepen en halen zij acrobatische toeren uit. Dit kan heel spectaculair zijn. Op Youtube zijn hiervan prachtige filmpjes te zien. Tik maar eens in: Starlings flying in formation.

Op onze golfbaan zie je ze in het winterseizoen vooral in groepen op de fairway. Op zoek naar insectenlarven zoals emelten. Zo’n groep bestaat op onze baan wel uit zo’n 100 à 200 vogels. Helaas zie ik ze ook wel eens op de greens. Gelukkig voor ons is hun snavel niet al te breed. En ach, die emelten schijnen ook niet goed te zijn voor het gras…….