Wanneer zijn er wintergreens?

Wintergreens zijn tijdelijke greens (‘temporary greens’) ter vervanging van de echte greens. In het najaar – als er nachtvorst is, als het sneeuwt of langdurig vriest – begint de periode dat vlaggen soms op de wintergreens gezet moeten worden. De ‘zomergreens’ (de gewone greens) zijn met name in de overgang van vorst naar dooi uiterst kwetsbaar. Om ze te beschermen worden de greens gesloten en verhuizen de vlaggen naar de wintergreens.

Bij nachtvorst is er meestal maar enkele uren sprake van wintergreens. Zodra de vorst uit de grond is, meestal om een uur of elf in de ochtend, verhuizen de vlaggen weer van de wintergreens naar de gewone greens. Bij sneeuw op de baan kunnen de greens pas heropend worden als de sneeuw gesmolten is en de vorst uit de grond is. De keuze voor wintergreens kan ook in periodes dat het niet vriest, maar bijvoorbeeld wel heel erg nat is geweest. Een duidelijke uitleg zie je in dit filmpje