Regel van de week: R 12.2b Bunker

Voor een slag uit de bunker mag een speler niet:
Opzettelijk het zand aanraken in de bunker met de hand, een stok, de hark of enig ander voorwerp om de condities in de bunker te testen.
Het zand aanraken direct voor en achter de bal met een stok. (behalve toegestaan in R 7.1a tijdens het zoeken van de bal of R 12.2 tijdens het verwijderen van een los natuurlijk voorwerp of los obstakel).
Het zand aanraken tijdens een oefenslag
Het zand aanraken tijdens de backswing.

Geen straf voor het aanraken van het zand in de bunker:
Ingraven van de voeten bij het innemen van de stand
In het kader van zorg voor de baan aanharken van de bunker
Bij het plaatsen van golfstokken, uitrusting en andere voorwerpen in de bunker
Bij het meten, markeren opnemen, terugplaatsen en andere handelingen volgens een Regel
Leunen op een golfstok tijdens het wachten en om een val te voorkomen
In het zand slaan uit frustratie en boosheid.

Maar de speler krijgt wel de algemene straf wanneer zijn handelingen de ligging van de bal verbeteren.

Deze beperkingen in handelingen die je mag doen wanneer je bal in een bunker ligt vervallen wanneer de bal weer buiten de bunker ligt.
Dan mag de speler het zand in de bunker weer aanraken zonder straf volgens R12.2b, en in het kader van zorg voor de baan de bunker aanharken zonder straf volgens R 8.1a. Dit is het geval ook als de bal opnieuw in de bunker gedropt moet worden (na een slag buiten de baan, of verloren bal) en wanneer de bunker zich in de speellijn bevindt.
Maar wanneer de bal na de slag terugkomt in de bunker of wanneer er reliëf genomen wordt door de bal in de bunker te droppen (onspeelbare bal R 19.3a), zijn de beperkingen (R12.2b en 8.1a) wel van toepassing!

R19.3b Extra reliëf optie (twee strafslagen)

Als extra reliëf optie voor een onspeelbare bal mag je nu met twee strafslagen de bal droppen in lijn met de vlag naar achteren buiten de bunker!